Nieuwe nummer 1 van Nederland

Vastgoed 6 staat in het teken van de verhuurmakelaardij. In het magazine vindt u bijgaand artikel met de Top 50 en Top 10 Ketens van Pararius. Exclusief online: de uitgebreidere Top 75. Staat u er tussen? Download de lijst onderaan het artikel. ​

Nieuwe nummer 1 en 4 nieuwkomers

Een nieuwe nummer 1, maar liefst 4 nieuwkomers in de top 10 en ook elders in de lijst de nodige stijgers en dalers: de Top 50 verhuurmakelaars is volop in beweging: “Het is weer een dynamische editie”, aldus senior accountmanager Florine de Ranitz van Pararius. “Ondanks of misschien wel dankzij het gebrek aan aanbod in de vrije huursector.”

Jaarlijks worden meer dan 70.000 particuliere huurwoningen aangeboden via het online platform van Pararius, met ruim 1.500 aangesloten verhuurmakelaars. Dat komt neer op zo’n 70 procent van het totale aantal online aangeboden huurwoningen. Daarmee bieden de Top 50 en de Top 10 van ketens een goed inzicht in de omvang van het aanbod in de portefeuille van diverse kantoren over de periode 1 juli 2017 tot 1 juli 2018. De Ranitz benadrukt dat de lijsten alleen iets zeggen over de kwantitatieve prestaties van de kantoren. “En bij de gerealiseerde aantallen gaat het uitsluitend over de vestigingen en objecten die via Pararius worden aangeboden.”

Huurmarkt is oververhit

Toch zijn op basis van de uitkomsten wel degelijk conclusies te trekken. Zo wijzen de vele positiewisselingen erop dat in veel woningmarktgebieden sprake is van oververhitting. De Ranitz hoort die verhalen ook in haar contacten met de verhuurmakelaars. “Ondanks de toegenomen aandacht voor de particuliere huursector en dan met name in het middeldure segment, merken we in de praktijk nog niet echt dat het aanbod navenant toeneemt. De markt zit met smart te wachten op meer productie.”

Verschuivingen naar locaties buiten de stad

Het verklaart mogelijk de grote variëteit in de Top 50. “Door de toenemende krapte op de woningmarkt worden mensen gedwongen op andere plekken te gaan zoeken. Daarom hebben we op onze website een Smart Map gelanceerd met een uitgebreide reisplanner. Als je ervoor kiest om bijvoorbeeld op een half uur van je werk in Amsterdam te gaan huren, kunnen er hele onverwachte locaties uit de bus komen. Daardoor ontstaan er verschuivingen naar andere locaties buiten de stad. De Randstadsteden zijn steeds minder aantrekkelijk door de hogere huurprijzen.”

Koplopers

Amsterdam Housing is de nieuwe nummer 1 in de Top 50 van individuele vestigingen. Daarnaast valt op dat Eindhoven met 3 kantoren in de Top 10 goed is vertegenwoordigd. “Die stad is nog steeds booming. Hetzelfde geldt voor Tilburg, een stad die dankzij De Huissleutel nu ook in de Top 10 staat.” Sommige kantoren zijn flink aan het stijgen. Een voorbeeld is Rent an Apartment uit Rotterdam, een verhuurmakelaar die vanaf positie 84 maar liefst 42 plaatsen is gestegen waardoor ze nu in de top 50 staan. “Het is een jong en dynamisch bedrijf, dat zich goed weet te profileren.” Vermeldenswaardig is ook de prestatie van Huurtbeter.nl, eveneens gevestigd in Rotterdam. Dit kantoor is 115 plaatsen gestegen en staat nu op de 30ste plaats. “Zij werken vooral online en zijn op een vernieuwende manier met het vak van verhuurmakelaar bezig.”

Benieuwd welke verhuurmakelaar nog meer in de lijst staan? Download de Top 75!

Aanpassing marktstrategie

Overbruggingsverhuur uit Den Haag, een bedrijf dat vorig jaar al was gedaald, valt net buiten de Top 50. “Onder invloed van de aangetrokken koopwoningmarkt is de markt van woningen die tijdelijk ter overbrugging worden verhuurd, behoorlijk in elkaar geklapt. Het is niet makkelijk voor kantoren die zich op dit specifieke segment richten.”

In het algemeen is aanpassing van de marktstrategie cruciaal voor de toekomst van veel spelers in de verhuurmakelaardij, denkt De Ranitz. “Zo zien we als gevolg van de gewijzigde wet- en regelgeving ten aanzien van de courtage dat veel kantoren hun dienstverlening hebben verbreed en zich ook richten op woningbeheer. Er is vanuit eigenaren steeds meer behoefte om alles onder één dak onder te brengen. Daar hoort beheer ook bij.”

Ketens met potentie 

In de Top 10 van ketens hebben Rotsvast en 123Wonen van plaats gewisseld. Daardoor is 123Wonen de nieuwe nummer 1. “Zij zijn de laatste jaren hard gegroeid en hebben landelijke dekking.” Interhouse is met zijn 10 vestigingen opgeklommen van plaats 6 naar plaats 3. “Een leuke franchiseclub, die hard aan de weg timmert en veel potentie heeft.”

Een van de grootste stijgers en op de 9de plaats een nieuwkomer in de Top 10 is Verra Real Estate. “Deze verhuurmakelaar richt zich specifiek op expats op de Haagse, Leidse en Rotterdamse woningmarkt. Hun Engelstalige website komt direct hoog naar boven in de ranking van Google. Dit geeft aan hoe specifiek zij zich op dit marktsegment richten. Deze partij heeft het in zich om een grote speler te worden.”

Voorwaarde is en blijft dat er voldoende aanbod is. “Het is daarom ook zo moeilijk te voorspellen hoe de particuliere huurwoningmarkt zich zal ontwikkelen. Laten we in ieder geval hopen dat de nieuwbouwproductie goed op gang komt en dat de woningcorporaties een deel van hun woningbezit gaan verkopen. Dat zou de markt zeer ten goede komen.”

Bekijk de Top 75 Individuele makelaars

Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/pararius-top-75-verhuurmakelaars

FOLLOW US

       

PARTNERS